Redução de desperdício de matéria-prima para a empresa MM Foods
Abstract
The COVID-19 pandemic had negative consequences on several sectors of the Brazilian economy, such as the increase in the cost of wheat flour, the main ingredient used in the production of French bread. This scenario directly impacted the bakery MM Foods, a company located in São Paulo specialized in the production of frozen bread and has French bread as its main product in terms of sales volume. Allied to this, the presence of raw material and product waste throughout its production line generates a loss of BRL 1.8 million per year. The increase in the cost of flour and the cost of losses in the process are passed on in the sale price, which affects the company's customers and its level of competitiveness. The work consisted of identifying the main reasons for the waste found in the French bread production line of the company MM Foods, proposing and implementing improvements. For this, the BPMN, Pareto Diagram, 5W2H, Ishikawa Diagram, 5S Methodology and POPs tools were used to help mapping the process, define the prioritization of action and implement the proposed solutions. At the end of the project, the cost associated with wasting raw materials and products from the company's French bread line was reduced by 77%. A pandemia de COVID-19 trouxe consequências negativas em diversos setores da economia do Brasil, sendo um deles o aumento do custo da farinha de trigo, ingrediente principal utilizado na produção do pão francês. Este cenário impactou diretamente a panificadora MM Foods, empresa localizada em São Paulo especializada na produção de pães congelados e que tem o pão francês como seu principal produto em volume de vendas. Aliado a isso, a presença de desperdícios de matéria-prima e de produtos em toda a sua linha de produção gera uma perda de R$ 1,8 milhão de reais por ano. O aumento do custo da farinha e o custo das perdas no processo são repassados no preço de venda, o que afeta os clientes da empresa e o seu nível de competitividade. O trabalho consistiu em identificar as principais razões para os desperdícios encontrados na linha de produção do pão francês da empresa MM Foods, propor e implementar melhorias. Para isso, as ferramentas BPMN, Diagrama de Pareto, 5W2H, Diagrama de Ishikawa, Metodologia 5S e POPs foram utilizadas para auxiliar no mapeamento do processo, definição da priorização de atuação e na implementação das soluções propostas. Ao final do projeto, o custo associado ao desperdício de matéria-prima e de produtos da linha do pão francês da empresa foi reduzido em 77%.